poniedziałek, 7 lipca 2014

Makaron a la carbonara z szynką szwarcwaldzką

To bardzo proste, a smaczne danie. Polecam zabieganym, którzy mogą już jajka:)

 


Składniki:

paczka szynki szwarcwaldzkiej np. z Lidla
makaron – najlepiej wstążki albo spaghetti
oliwa z oliwek
jajko
sól
pieprz
natka pietruszki
rukola
pomidor
sos: oliwa z oliwek, syrop z agawy (albo miód) i ocet balsamiczny

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w lekko słonej wodzie. Odcedzić i zostawić ok. 3 łyżki wody z gotowania.

Na patelni rogrzać oliwę i dodać pokrojoną w paseczki szybkę. Obsmażyć krótko.

Szynkę wrzucić do ugotowanego i odcedzonego makaronu i wymieszać.

Odstawić z ognia.

Dodać pozostawioną wodę i 1 jajko – szybko wymieszać do powstania sosu, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku i znowu wymieszać.

Danie jest właściwie gotowe. Ja podałam je z sałatką z rukoli. W tym celu rukolę umyłam (po garści dla każdego) i skropiłam sosem zrobionym z 2 łyżek oliwy i po łyżce syropu z agawy i octu (wymieszanych na emulsję). Udekorowałam cząstkami pomidora.

 



 

 

2 komentarze:

  1. niebardzo rozumiem zdanie: "Dodać pozostawioną wodę i 1 jajko – szybko wymieszać do powstania sosu, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku i znowu wymieszać." - do czego dodać? do makaronu z szynką? i do tego surowe jajko???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie poplatane zdanie mi wyszlo:) wszystko dodajemy do makaronu- to surowe jajo też. Pod wplywem temperatury tworzy sie sos, ale nie jajecznica, chyba ze za szybko sie zetnie albo za wolno mieszamy. Wyprobowalam i bylo bardzo smaczne. I nie surowe!

      Usuń