poniedziałek, 15 lutego 2016

Na słodko: amerykańskie naleśniki

Moja najnowsza zdobycz, "Cukiernia Lidla", stała się źródłem, wielu inspiracji. Jeśli ktoś lubi piec, polecam tę książkę. Jest fajna, bo nie udziwniona, przepisy dostępne, składniki do nich również. Na pierwszy ogień poszły amerykańskie naleśniki.

Przepis po moich małych modyfikacjach.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 30g roztopionej margaryny bezmlecznej (jeśli możecie - masła)
  • 150ml mleka (może być ryżowe) w temperaturze pokojowej
  • 1 czubata szklanka mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • niewielka ilość oleju do smażenia naleśników

Przygotowanie:
  • ucieramy żółtka z cukrem, następnie dodajemy do nich roztopiony tłuszcz i olejek waniliowy
  • do tej masy stopniowo wlewamy mleko
  • następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą
  • Na końcu dodajemy szczyptę soli i ubite na pianę białka
  • wszystkie składniki delikatnie mieszamy
  • smażymy małe naleśniki na patelni wysmarowanej olejem - z obu stron do uzyskania ciemnozłotego koloru

Dobrze smakują z owocami i syropem klonowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz