niedziela, 25 stycznia 2015

Na słodko: ciasto kokosowe na maślance

Ciasto kokosowe na maślance powstało z uwagi na fakt, że zamiast mleka kupiłam... maślankę. Ciasto niestety nie dla alergików, za to szybkie, proste i takie, hmm... "działkowe":) Czyli w sam raz do zabrania na działkę latem, porcja całkiem słuszna, na blaszkę ok. 30x40 cm. Myślę, że dobre też na przedszkolne imprezy oraz inne, gdzie spodziewamy się większej liczby gości.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 450g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml maślanki
  • 100g kokosu
  • 200 ml śmietanki (słodkiej)

  • Sposób przygotowania:
    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Do ubitych jajek dodać połowę mąki, wymieszać, połowę maślanki, wymieszać.
    Czynności powtórzyć.
    Następnie wyłożyć ciasto na blaszkę o wym. ok 30x40 cm i posypać kokosem.
    Piec przez ok. 30-35 min w temp. 180 st. C (termoobieg 160 st C), sprawdzając patyczkiem czy gotowe.
    Gdyby kokos się rumienił za mocno, przykryć folią aluminiową.
    Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, polać równomiernie śmietanką.
    Przepis pochodzi z magazynu „Gugelhupf” Dr. Oetkera

     







    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz