piątek, 2 stycznia 2015

Hamburgery

W wersji z wołowiny. Jeśli nie możecie (co jest częste na tej diecie, gdyż wołowina to też "krowa" a dieta bezmleczna wyklucza wszystko co z krową związane), możecie śmiało zrobić burgery drobiowe albo wieprzowe.





Składniki:
30 dag wołowiny (lub innego mięsa)
1 jajko
1 cebula
koperek - niekoniecznie
sól, pieprz
oliwa/olej
majonez (niekoniecznie)
keczup
sałata
pomidory
ogórki konserwowe
bułki - takie jak lubicie (idealne byłyby własnego wypieku z sezamem, ale wiadomo, że czas to towar deficytowy)

Przygotowanie:
Mięso drobno mielimy, cebulę siekamy, rumienimy na złoto na oleju i również mielimy.
Mięso mieszamy z cebulą i jajkiem na gładką masę.
Dodajemy sól, pieprz do smaku. Dodałam również suszony koperek, ale nie jest to konieczne. 
Z mięsa zwilżonymi wodą rękoma formujemy hamburgery i smażymy na rozgrzanyn tłuszczu (po ok. 3-4 minuty z każdej strony).
W międzyczasie przygotowujemy warzywa - myjemy sałatę i pomidory, kroimy pomidory i ogórki.
Przekrawamy bułki na pół.
Przekrojone bułki smarujemy keczupem i majonezem, ewentualnie musztardę.
Następnie kładziemy na bułce warzywa i hamburgera.
Dodajemy nieco keczupu.
I właściwie domowe hamburgery, niewątpliwie zdrowe, już gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz