sobota, 23 sierpnia 2014

Na obiad: faszerowana papryka

Papryka jest obecnie wyjątkowo tania. To też skusiło mnie, aby kupić jej więcej niż zwykle i uczynić z niej danie główne.



Składniki
30 dag mięsa mielonego
pół cebuli
puszka pomidorów pelati (w kawałkach)
jajko (można pominąć)
ulubione przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek, itp.
Czosnek- jeśli ktoś może i lubi
100g ryżu ugotowanego wcześniej
3-4 papryki
oliwa
sól, pieprz

Papryki umyć, odkroić czapeczki i oczyścić z gniazd nasiennych.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulkę i podsmażyć na złoto (ewentualnie razem z czosnkiem). Dodać pomidory i chwilkę podgotować, by odparowały nadmiar wody. Jeśli są zbyt kwaśne, dodać nieco cukru. Zamiast pomidorów z puszki można użyć miąższ z dojrzałego dużego pomidora (bez skórki).
Następnie dodać wcześniej ugotowany ryż, mieszając go z sosem.
Do miseczki włożyć zmielone mięso, dodać ryż z cebulką i sosem oraz jajko. Wszystko wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami wg uznania.
Faszerować papryki, po czym przykryć je wcześniej odkrojonymi czapeczkami.
Jeśli ktoś może - można dodać żółty ser do masy bądź posypać nim paprykę przed nałożeniem czapeczki.
Papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na dno nalewając ok 0,5 cm wody.
Piec w piekarniku  nagrzanym do ok. 180 st, C przez 40-50 minut.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz