wtorek, 30 grudnia 2014

Na słodko: Bananofee

Niestety, znów nie dla alergika. Przepraszam.

Ale za to słodko i przepysznie.



Składniki:
  • 300g mąki
  • 200g cukru
  • 100g margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 banany
  • puszka masy krówkowej
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Z mąki, cukru, margaryny i żółtek szybko zagniatamy ciasto i umieszczamy na pół godziny w lodówce.
Następnie wykładamy nim formę do tarty/tortownicę i ponownie wkładamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Następnie pieczemy ciasto przez ok. 20 minut.
Po wystudzeniu, nakładamy na ciasto masę krówkową i pokrojone w plasterki banany.
Śmietanę kremówkę ubijamy (bez cukru - ciasto będzie naprawdę słodkie). Pod koniec ubijania możemy dodać żelatynę - uprzednio rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. W tej wersji ciasto może wytrzymać dłużej, jednakże możemy podać je również ze świeżo ubitą śmietaną, jeśli przewidujemy, że zostanie zjedzone od razu. Niestety miałam tylko 200ml śmietany, z większą porcją będzie smaczniejsze.
Możemy przygotować to ciasto również jako deser - kruszymy wówczas herbatniki i układamy warstwy - śmietana, herbatniki, masa krówkowa, banany, śmietana itd.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz