Przepis dla tych, którzy mogą jeść jajka. I dla tych, którym zostało z innych wypieków nieco białek. Pisałam już o tym, ale białka można z sukcesem mrozić.
Składniki:
160 g białek (5 sztuk)
szczypta soli
160 g cukru
160 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g maku
80 g roztopionej margaryny bezmlecznej (u mnie już masło)
ewentualnie bakalie ok. 80 g
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do ok. 200 st. C.
Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (ja użyłam foremki silikonowej).
Ubić białka na sztywno (najłatwiej to zrobić gdy są w temperaturze pokojowej), stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż masa będzie sztywna,
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać ją stopniowo do białek. Delikatnie wymieszać.
W dalszej kolejności dodać mak i margarynę, wymieszać delikatnie.
Można dodać parę kropli olejku (dodałam esencję waniliową).
Masę przełożyć do foremki.
Piec ok. 45 minut lub dłużej, do suchego patyczka.
Ciasto nie wyrasta zbyt mocno.
.jpg)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz