środa, 29 kwietnia 2015

Na obiad: Tortilla

Kolejny przepis z książki Pyszne25. Córka koniecznie chciała coś zrobić dla Taty, dałam jej książkę z przepisami i wybrała tortille. A że akurat wszystkie składniki miałam w lodówce (oprócz kiełbasy chorizo, którą zastąpiłam szynką szwarcwaldzką), tortilla została zaserwowana na wczorajszą kolację.

Pierwszą tortille jadłam podczas studiów we Francji, gdzie koledzy Hiszpanie przygotowali ją na hiszpański wieczór. Była pyszna!  




Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 100g pikantnej kiełbasy chorizo lub  podobnej
  • 1 pomidor
  • po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
  • zagotuj wodę z solą w niewielkim garnku
  • ziemniaki obierz i pokrój w 0,5 cm plastry
  • wrzuć do wrzącej wody i gotuj 5 min, po czym odcedź
  • gdy ziemniaki się gotują posiekaj w kostkę cebulę, pomidora i paprykę oraz kiełbasę
  • Na patelni rozgrzej nieco oliwy i podsmaż cebulę przez 1 minutę
  • Następnie dodaj do cebuli ziemniaki i podsmażaj razem 5 minut
  • W następnej kolejności dodaj na patelnię paprykę i pomidora i smaż kolejne 2 minuty
  • W miseczce wymieszaj jajka z papryką, solą i pieprzem, po czym zalej masą wszystkie składniki na patelni i smaż na średnim ogniu 6 minut.
  • PO tym czasie przykryj patelnię talerzem i odwróć ją zdejmując omlet.
  • Następnie zsuń omlet z talerza na patelnię, by upiec jego drugą stronę.
  • Smaż 6 minut.
  • Przed podaniem posyp tartym serem, jeśli już go jadasz:)
  • Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz