czwartek, 31 grudnia 2015

Murzynek bez kakao

Klasyka w wersji dla alergika:)

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka ryżowego
2 łyżki karobu
2 łyżki powideł
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
pół słoika dżemu do przełożenia (u nas - domowy porzeczkowy)


Przygotowanie:
do garnka wlać olej, mleko ryżowe, dodać cukier, esencję i powidła. Rozpuścić.
Zdjąć z ognia i wystudzić.
Dodać żółtka i wymieszać, dodać przesianą mąkę z sodą i karobem.
Wszystko połączyć.
Na końcu dodać ubite na pianę białka.
Piec w temp. 180 st. przez ok. 40 minut.
Po wystudzeniu przekroić na pół, posmarować dżemem, posypać pudrem lub polać polewą i dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz