środa, 26 listopada 2014

Pasta jajeczna

Przepis dla tych, co jedzą jajka. Tak prosty i banalny, że aż zastanawiam się, czy podawać. Ale i tu jest jedna sztuczka, więc podam:)
 
Pastę jajeczną robiłam często z zimnych jajek. Do nich potrzeba miękkiego masła (albo samego majonezu dla alergików mlecznych), z którym łączymy posiekane jajka i pasta gotowa.
 
Ale jeśli bardzo lubicie pastę jajeczną, polecam jej zrobienie ze świeżo ugotowanych jajek. Zamiast je siekać, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodać możemy nawet twarde masło - rozgrzeje się od jajek:) I odrobinę majonezu jak ktoś lubi. W wersji dla alergika polecam z samym majonezem. A do tego można dać szczypiorek, paprykę, wędzoną rybkę itp. Choć ja najbardziej lubię w wersji podstawowej. Tylko z solą, no i może pieprzem.
 
A więc - dla porządku - przepis wygląda tak:
  • Jajka zetrzeć na tarce (drobne oczka)
  • dodać masło i majonez oraz sól i pieprz
  • wymieszać do gładkości
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz