poniedziałek, 30 marca 2015

Na słodko: Pisankowe ciasteczka na Wielkanoc

Pisankowe ciasteczka powstały dla Starszej, którą naszła wena dekorowania ("Mamo, mamo, użyjmy do czegoś posypek!"). Są smaczne, ładnie trzymają formę, jeśli przed włożeniem do piekarnika się je schłodzi w lodówce (już po wycięciu). Nam udało się z nich zrobić całkiem maleńkie zajączki!:)

Niestety karta pamięci w aparacie odmówiła współpracy i zdjęcia z aparatu pozostają w aparacie. Udało mi się jednak zgrać te z telefonu, przepraszam za jakość:)







Składniki
  • 180 g zimnej margaryny bezmlecznej
  • 80 g cukru pudru
  • 70 g cukru kryształu (można zastąpić cukrem pudrem)
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, a następnie schłodzić przez min. pół godziny. Następnie wałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka. Aby dobrze trzymały kształt, schłodzić ponownie przed włożeniem do piekarnika. Piec przez ok. 12-15 min. w temp. 180 st. C.
Dekorować wg uznania.

Inspiracja ze strony Moje wypieki, gdzie Autorka dodatkowo używa cudnego lukru królewskiego. Przy niecierpliwym czterolatku spragnionym dekorowania jednak lepiej spisuje się zwykły lukier:)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz