niedziela, 8 marca 2015

Nie dla alergika: czekolada na gorąco

Przepraszam wszystkich, którzy nie mogą jej spróbować. Przepyszna... I choć nadal karmię piersią (a czekolada przy karmieniu niewskazana), z okazji Dnia Kobiet zrobiłam sobie tę małą przyjemność.

Składniki:
100g czekolady (u mnie gorzka)
200 ml mleka
100 ml śmietanki
1 płaska łyżeczka mączki ziemniaczanej
troszkę wody (ok. 2-3 łyżki)

Sposób przygotowania:
Mleko i śmietankę zagotowujemy. Gdy już się zagotują dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy.
W osobnym kubeczku rozprowadzamy mączkę ziemniaczaną w kilku łyżkach wody.
Dodajemy mieszaninę mączki i wody do czekolady i nadal podgrzewamy. Chodzi o to, by czekolada zgęstniała nieco.
Przelewamy do kubeczków - po chwili nabierze odpowiedniej konsystencji.
Można dodać też nieco chilli czy cynamonu i udekorować bitą śmietanką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz