sobota, 14 listopada 2015

Na słodko: Szarlotka z dużą ilością jabłek

Bardzo szybka szarlotka - najwięcej czasu zajmuje krojenie jabłek. Do ciasta można dodać ok. 100g orzechów włoskich, jeśli nie uczulają albo posypać je zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Podobną znajdziecie tutaj. W mojej ocenie ta jest jedna lepsza.Robiłam ją kilka razy, ale niestety nie mogę odnaleźć zdjęć:(

składniki:

  • 4 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 80 g margaryny bezmlecznej (jeśli możemy: masła)
  • 1,75 szklanki cukru
  • 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka owsianego (lub zwykłego - jeśli możemy)

Do tortownicy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej

Do posypania ciasta:

cukier puder

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. 
Przesiać mąki, proszek do pieczenia i sól, 
dodać posiekaną margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę. 
Dod jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem owsianym. 
Wymieszać aż ciasto oblepi jabłka i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. 
Posypać odłożonym cukrem. 
Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. 
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz