wtorek, 17 listopada 2015

Na słodko: Drożdżowe ślimaczki z makiem i dżemem wiśniowym

Przepis na drożdżowe ślimaczki zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki i lekko zmodyfikowałam go pod kątem alergicznym. Mam w rodzinie amatorów maku i te drożdżówki powstały dla nich właśnie.



Składniki na 10 - 12 sztuk:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 180 ml mleka owsianego, ryżowego lub wody
  • 2 jajka
  • 60 g roztopionej margaryny bezmlecznej
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Ponadto:

  • pół szklanki dżemu wiśniowego
  • domowa masa makowa

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Wysmarować dżemem. Na dżem rozłożyć równo masę makową, lekko rozsmarować. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu polukrować.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz