wtorek, 11 listopada 2014

Na słodko: babka majonezowa

Smaczna i wilgotna babka z majonezem. Dla tych, co mogą już jajka. Mimo, iż jestem już na mlecznej diecie, lubię tę babkę, gdyż jest prosta i szybka. U nas z lukrową dekoracją i posypką - nietrudno się domyśleć, że Starsza sobie zażyczyła:)



Składniki:
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 4 łyżki majonezu
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • aromat
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem na gładką białą i puszystą masę.
Dodajemy olej, proszek i mąki i krótko miksujemy.
Następnie dodajemy majonez, aromat i ewentualnie bakalie.
Mieszamy do gładkości i nakładamy do formy babkowej.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 35-45 min. (do suchego patyczka).









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz