poniedziałek, 17 listopada 2014

Zupa: brokułowa z migdałami

Jedna z najszybszych zup. Można po prostu ugotować brokuły z odrobiną cukru i soli i zmiksować. Dodać oliwy, jak kto lubi. Bądź przygotować we wzbogaconej, ale również szybkiej wersji, o której poniżej.



Składniki:
  • pół brokuła
  • 1 ziemniak
  • 2 szklanki wody
  • pół cebuli
  • ewentualnie kawałek pora
  • oliwa albo masło
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • migdały
  • ewentualnie gorgonzola - dla niealergików

Przygotowanie:
w garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem (po ok. 1 łyżeczce) i wrzucamy różyczki brokuła.
obieramy ziemniak i ścieramy go na grubych oczkach, po czym dodajemy do brokułów,
w międzyczasie siekamy cebulkę i kroimy por (w półplasterki) i podsmażamy je krótko na rozgrzanej oliwie (maśle).
Gdy cebulka się zezłoci, dodajemy odrobine wody na patelnię i całość dorzucamy do brokułów.
Gdy warzywa są już ugotowane (po ok. 10 minutach) miksujemy zupkę na gładko.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Możemy podać z uprażonymi płatkami migdałów (u mnie z uwagi na czas migdały były bez prażenia) lub wiórkami gorgonzoli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz