piątek, 21 listopada 2014

Na słodko: serniczki mini z owocami

Kolejny sernikowy przepis, czyli dla tych co są w trakcie prowokacji twarogiem. Szybkie malutkie serniczki, które równie szybko znikają:)

Przepis zaczerpnięty z książki "Pyszne25", po małych modyfikacjach :)



Składniki:
  • 400g twarogu (u mnie z wiaderka z Biedronki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 10 ciastek typu digestive
  • 80g margaryny lub masła
  • maliny lub inne owoce, pasujące do sernika

Sposób przygotowania:
  • piekarnik nagrzać do 180 st. C
  • ciastka rozkruszyć drobno i wymieszać z roztopionym tłuszczem
  • masę ciasteczkową wyłożyć do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych, w nich nie spieką się brzegi serniczków) i ugnieść łyżką.
  • formę na muffinki schłodzić w lodówce
  • w międzyczasie wymieszać twaróg z cukrem, jajkami, mąkami i esencją
  • Masę serową wyłożyć na przygotowane spody - najpierw 1 łyżkę masy, później owoce a na koniec drugą łyżkę masy
  • Piec serniczki przez ok. 25 minut.
  • wystudzić w foremkach.
  • Serniczki te raczej nie rosną, można do nich użyć dowolnych owoców jagodowych lub np. brzoskwiń czy bananów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz