piątek, 21 listopada 2014

Surówka ze słodkiej kapusty

Jedna z najbardziej tradycyjnych surówek. Idealna do smażonych ryb, klopsików, mięs. Podaję przepis, jakby ktoś nie znał, choć trudno mi w to uwierzyć.
 
 
Składniki:
  • biała kapusta
  • marchewka
  • pół cebulki
  • ewentualnie natka pietruszki lub koperek
  • łyżeczka octu
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • jeśli możemy - majonez lub śmietanka
 Sposób przygotowania:
  • Kapustę szatkujemy i zagniatamy z solą, aby listki zmiękły (ok. pół łyżeczki soli na ćwierć główki kapusty).
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
  • Cebulkę szatkujemy.
  • Dodajemy warzywa do kapusty, dolewamy nieco octu (naprawdę niezbyt dużo - ja użyłam jabłkowego) i trochę cukru (ok. 1 łyżeczki na tę porcję).
  • Na koniec dodajemy natkę lub koperek i majonez/śmietankę.
  • Surówkę podajemy schłodzoną.
  • Możemy dodać też np. świeży ogórek czy kukurydzę lub czerwoną fasolę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz