środa, 25 lutego 2015

Domowa granola

Lubicie granolę? My bardzo! Tylko gdy czytam etykiety na tych kupionych w sklepie, to przechodzą po mnie dreszcze... tłuszcze palmowe, spulchniacze, emulgatory... A tak prosto można zrobić pyszne domową granolę, czyli słodkie chrupiące płatki z bakaliami i nasionami.

A zatem, do dzieła!



Składniki:
  • 450 g płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 180 g ziaren słonecznika
  • 100g migdałów (u mnie w płatkach)
  • 100g pestek z dyni
  • 50g wiórków kokosowych
  • 1 jabłko starte na tarce
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 8 łyżek płynnego miodu
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 g rodzynków
Wszystkie składniki oprócz rodzynek mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (2 porcje). Pieczemy przez ok. 30-40 minut w temp. 170 st. C. Studzimy rozłożone, dodajemy rodzynki a później przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Proporcje nasion można zmieniać, trzymając się mniej więcej wagi. Jeśli ktoś może, można dodać też orzechy czy ziarno sezamu. Z podanej porcji wyszedł solidny 2 litrowy słój płatków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz