Kaczkę filetujemy, odcinamy nogi i piersi. Reszta posłuży do rosołu. Szczerze mówiąc, wolę rosoły z kury czy indyka, więc traktuję kaczkę jako dodatek do rosołu. Wspomniana porcja w efekcie starcza mi na dwa rosoły. Ale o rosole napiszę osobno.
Teraz o wspomnianej kaczce duszonej z jabłkami i majerankiem.
Składniki;
- piersi / nogi z kaczki
- cebula
- majeranek
- jabłko
- nieco oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (nie trzeba dużo, kaczka jest tłusta - można też bez)
- kaczkę nacieramy solą
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kawałki kaczki i obsmażamy na złoty kolor
- Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i majeranek i zalewamy wszystko od razu wodą (ok. pół szklanki na początek)
- Dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłuszko.
- Kaczkę dusimy do miękkości pod przykryciem, uzupełniając ubytki wody od czasu do czasu.
- Czas duszenia zależy od kaczki, ale ok. 1-1,5 godz. powinno wystarczyć.
- Podajemy z pyzami, kluseczkami, modrą kapustą albo buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz