sobota, 14 lutego 2015

Na obiad: kaczka duszona z jabłkami i majerankiem

Przepis banalnie prosty. Kupując całą kaczkę mamy rosół, mięso na obiad i jeszcze może na farsz do pierogów. 

Kaczkę filetujemy, odcinamy nogi i piersi. Reszta posłuży do rosołu. Szczerze mówiąc, wolę rosoły z kury czy indyka, więc traktuję kaczkę jako dodatek do rosołu. Wspomniana porcja w efekcie starcza mi na dwa rosoły. Ale o rosole napiszę osobno. 

Teraz o wspomnianej kaczce duszonej z jabłkami i majerankiem.


Składniki;
  • piersi / nogi z kaczki
  • cebula
  • majeranek
  • jabłko
  • nieco oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
  • na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (nie trzeba dużo, kaczka jest tłusta - można też bez)
  • kaczkę nacieramy solą
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kawałki kaczki i obsmażamy na złoty kolor
  • Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i majeranek i zalewamy wszystko od razu wodą (ok. pół szklanki na początek)
  • Dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłuszko.
  • Kaczkę dusimy do miękkości pod przykryciem, uzupełniając ubytki wody od czasu do czasu.
  • Czas duszenia zależy od kaczki, ale ok. 1-1,5 godz. powinno wystarczyć.
  • Podajemy z pyzami, kluseczkami, modrą kapustą albo buraczkami.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz