czwartek, 26 lutego 2015

Na obiad: roladki schabowe zapiekane z szynką i serem w sosie pomidorowym

Pomysł na to, by schab nie smakował schabem:) Podobne roladki robiłam kiedyś z fixu Winiary, ale od kiedy nie używam fixów, zapomniałam o tym przepisie. Teraz w zupełnie nowej odsłonie.


Składniki:
  • schab
  • kilka plastrów szynki (tyle ile schabu)
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser (jeśli możecie) w plastrach - tyle ile plastrów schabu
  • pół papryki (niekoniecznie)
  • 3 -4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • odrobina cukru
  • oliwa
  • 1 cebula
  • pół ząbka czosnku (niekoniecznie)
  • ulubione przyprawy (u mnie bazylia, oregano i nieco ziół prowansalskich oraz słodka i ostra papryka)

Przygotowanie:
  • Schab kroimy na plastry i dość cienko rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem z obu stron
  • Na każdy plasterek schabu kładziemy plaster szynki, sera żółtego i nieco papryki pokrojonej w kostkę
  • Zwijamy dość ściśle roladki, przekrawamy każdą na pół i układamy je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, łączeniem do dołu
  • Przygotowujemy sos.
  • W tym celu siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie. 
  • Do cebuli dodajemy paprykę słodką i ostrą (pół łyżeczki ostrej i łyżeczkę słodkiej - u mnie) i też lekko przesmażamy
  • Następnie dodajemy przecier pomidorowy i ok. 3/4 szklanki wody, zagotowujemy mieszając.
  • Dodajemy przyprawy, sól i cukier do smaku.
  • Gdy sosik jest gotowy, zalewamy nim roladki (powinny być przykryte co najmniej do 3/4 wysokości)
  • Na każdą roladkę ścieramy nieco żółtego sera (jeśli już go jemy)
  • Całość zapiekamy ok. 35-40 minut w temp. 180 st. C.
  • Pysznie smakuje z ziemniaczkami i gotowanymi na parze warzywami. Dzieci też je lubią, bo roladki wychodzą malutkie a sosik pyszny!

1 komentarz:

  1. A do tak przygotowanego obiadku piję sok. Nie byle jaki w osiedlowym sklepiku znalazłam gomarowski sok z 8 warzyw, który oprócz pomidorowego stał się moim najulubieńszym. Czyli pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń