wtorek, 24 lutego 2015

Na obiad: makaron po chińsku

Taki mój najprostszy przepis na chiński makaron. Z sosem sojowym, który ewentualni alergicy na ten produkt mogą pominąć.



Składniki:
  • 150g makaronu do potraw chińskich
  • mieszanka chińska mrożona (pół paczki)
  • mieszanka przypraw chińskich - 1-2 łyżeczki
  • oliwa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ewentualnie sól, pieprz i chili pepperoncini (1-2 sztuki)

Przygotowanie:
  • Warzywa podsmażamy na patelni przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawę do potrwa chińskich, sos sojowy a następnie dolewamy ok. 400 ml wody i dosypujemy makaron.
  • Całość gotujemy razem przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu.
  • Solimy do smaku.
  • Ja dodałam też 2 rozkruszone chili pepperoncini.
  • Miłośnicy potraw mięsnych mogą dodać na koniec podsmażone kawałki kurczaka lub wieprzowiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz