niedziela, 15 lutego 2015

Na obiad: rosół z kaczki

Postanowiłam napisać o tym rosole, dlatego, że różni się nieco od tradycyjnego dodatkiem kaczki właśnie. Kaczka daje specyficzny aromat, dlatego ja łączę ją zwykle z indykiem/kurczakiem lub wołowiną. Tym razem były to kaczka+indyk+nieco wołowiny (w malejących proporcjach). W zależności od ilości użytego mięsa, możemy mieć później podstawę do farszu do pierogów lub krokietów z mięsem. Jeśli gotuję rosół na samej kaczce, zawsze odcinam kuperek.

Do rosołu z kaczki dobrze jest też dodać liść laurowy i ziele angielskie (w symbolicznej ilości). Pasuje do aromatu kaczki i nieco go łagodzi.


Składniki:
  • Porcja rosołowa z kaczki (powstała u mnie po odcięciu kaczce nóżek i piersi wykorzystanych jako drugie danie w postaci kaczki duszonej z jabłkami i majerankiem - przepis tutaj)
  • indyk - np. noga, szyja. skrzydło lub dowolna cząstka kurczaka
  • ewentualnie nieco wołowiny
  • marchew
  • seler
  • por
  • pietruszka
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie (2-3 kulki)
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego

Przygotowanie:
  • Umyte mięso i obraną włoszczyznę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą.
  • Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, z dodatkiem soli, ziela angielskiego, kilku ziarenek pieprzu i liścia laurowego, przez ok. 1-1,5 godz.
  • Podajemy z makaronem albo kluseczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz