piątek, 13 lutego 2015

Na obiad: podudzia z kurczaka w miodzie i papryce

Pomysł na ten szybki i ciekawy obiad zawdzięczam mojej Szwagierce:) Danie, które może zagości u nas na stałe!


Składniki:
  • podudzia z kurczaka (8 sztuk)
    papryka słodka - 2 łyżeczki
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • sól (w zależności od ilości użytego sosu sojowego, który też jest słony - można go ewentualnie pominąć)
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
  • Przygotowujemy najpierw marynatę z papryki, sosu sojowego i oliwy. Nacieramy nią dokładnie umyte części kurczaka. Odkładamy na min. 2 godziny, najlepiej na całą noc. Jeśli lubimy ostre potrawy, możemy dodać nieco chili.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy zamarynowane podudzia z wszystkich stron.
  • Gdy będą już złociste, zalewamy wodą z miodem w proporcji 1/3 szklanki wody + 3 łyżki miodu.
  • Przykrywamy i dusimy pod przykryciem, sprawdzając czy woda nie wyparowała. Gdy zacznie parować, miód ulegnie karmelizacji - trzeba pilnować, by karmel się nie spalił.
  • Od czasu do czasu obracamy mięso, by nabrało ładnego koloru z wszystkich stron. Jeśli jest twarde, dolewamy wodę, ale już bez miodu i dusimy dalej.
  • Na koniec zdejmujemy przykrywkę i obracając mięsko rumienimy je troszkę na powstałym karmelu, by uzyskać chrupiącą skórkę.
  • Czas duszenia zależy od wielkości porcji, szacunkowo ok. 40 minut.
  • Podajemy np. z ryżem i sałatą, czy surówką z marchewki i jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz