niedziela, 22 lutego 2015

Na obiad: kurczak z ryżem cynamonowym

Proste i szybkie danie, a fajnie smakuje. Przepis mojego Męża:)



Składniki:
  • ryż sypki lub w woreczkach (mam opory przed gotowaniem worków foliowych, więc u nas sypki - basmati lub jaśminowy)
  • sól
  • cynamon
  • 2 piersi kurczaka
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

najprostszy sos do kurczaka:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka keczupu

Przygotowanie:
  • Ryż płuczemy i gotujemy w gorącej wodzie, zgodnie z przepisem. Jedyna "nowość" polega na tym, że na początku gotowania, oprócz soli, do wody wrzucamy 1-2 łyżeczki sypkiego cynamonu.
  • Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobną (1 cm kostkę).
  • Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy kurczaka, smażymy na złoty kolor.
  • Przygotowujemy sosik - mieszamy wszystkie składniki.
  • Na talerzu układamy ryż, kurczaka, ulubioną sałatę a w osobnej miseczce serwujemy sosik. Można podawać też z innymi sosami - czosnkowym, chilli itp.
  • Dla alergików mlecznych powyższy sosik robimy po prostu bez śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz