wtorek, 19 maja 2015

Domowy makaron

Przepis dla osób, które chcą wykorzystać do zagniatania ciasta robot kuchenny. Aby nie było tak łatwo, siła rąk również potrzebna! 
Przepis pochodzi ze strony Kenwood.

 Składniki:
400g mąki typu 00 (lub chlebowa mąka pszenna lub razowa)
Szczypta soli   
60 ml oliwy z oliwek     

4 lekko roztrzepane jajka

Przygotowanie:
Do misy wsyp mąkę, sól, wlej oliwę oraz dodaj jajka. Zamocuj hak do ciasta i ustaw prędkość mieszania w pozycję 1 lub 2. Składniki zagniataj przez 2 minuty, aż ciasto będzie zwarte. Następnie ułóż ciasto na blacie i zagniataj ręcznie, aż będzie jednolite i gładkie. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz