sobota, 16 maja 2015

Na słodko: wieniec drożdżowy z powidłami i cynamonem

Przepis ten powstał z inspiracji ze strony internetowej cukierni Lidla (link). Prezentuje się znakomicie:)




Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 100 g rozpuszczonej margaryny bezmlecznej
  • 120 g cukru
  • 100 ml mleka roślinnego lub wody podgrzanej do 40°C
  • 2 jaja, rozmiar M
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • nieco cynamonu
  • Dodatkowo:
    1 białko do posmarowania wieńca
    kruszonka - zrobiona np. z 1/3 porcji wg tego przepisu

    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki oprócz margaryny łączymy i wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego.
    Dodajemy rozpuszczoną margarynę.
     Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
    Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy powidła na całej powierzchni ciasta, posypujemy cynamonem i zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony (powidła muszą być zakryte).
    Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy ciasto tworząc wieniec. Za pomocą ostrego noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcamy. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
    Ciasto ostawiamy do wyrośnięcie na 10-15 minut. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160-165 °C (termoobieg). Upieczony wieniec przekładamy na talerz, dekorujemy cukrem pudrem.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz