niedziela, 31 maja 2015

Na słodko: zebra z karobem

Klasyka gatunku:) Kto nie zna bowiem tego ciasta. Taka zwykła babka, ale czasem ją robię. Dzieciom się podoba, robi się szybko, nadaje się do ciast "foremkowych", takich jak bałwanki, motylki itp., choć najładniej prezentuje się w okrągłej formie.

Zebrę robiłam również w czasie, gdy nie mogłam jeść jaj i wychodziła równie ładnie - przepis tutaj.




Składniki:

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciast

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Dodać żółtka i dalej ubijać do połączenia się składników.

Mąkę, olej, aromat i wodę dodawać do ciasta stopniowo i na zmianę, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników i delikatnie, by piana nie opadła.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Na  sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać).
Piec około godziny (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC (najlepiej pierwsze 20 minut piec w niższej temperaturze np. 160ºC).

Źródło: Słodki Świat Ewy Wachowicz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz