piątek, 29 maja 2015

Na słodko: murzynek - raczej nie dla alergików

Większość alergików na pewno nie może tego rodzaju ciast -użyłam tu kakao. Myślę, że śmiało możecie zastąpić je karobem, ale przyznam, że jeszcze nie próbowałam. Wersja kakaowa jest bardzo smaczna.



składniki : 
  • 250 g margaryny 
  • 25 g kakao naturalnego 
  • 250 g zwykłego cukru
  • 5 łyżek wody
  • 200 g mąki pszenne
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 4 g proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka 
  • do formy - 1 łyżeczka masła 
  • 2 łyżki bułki tartej 

sposób przygotowania : 

Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu. Dosypać cukier i kakao, dolać wodę.
Podgrzewać do rozpuszczenia składników.
Po zawrzeniu gotować masę jeszcze 2-3 minuty.
Odlać 0,5 szklanki masy a resztę przestudzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno z solą i cukrem waniliowym.
Przestudzoną masę czekoladową wlać do miski, 
Mieszając, dodać do niej żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
Na koniec stopniowo dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do foremki 31x12 cm (wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką).
Piec ok. 50 minut w temp 180 st. C. 
Po upieczeniu odczekać ok.15 minut żeby ciasto lekko przestygło i wyjąć je z formy. 
Jeszcze ciepłe posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz