wtorek, 5 maja 2015

Na słodko: sernik z wiśniami na migdałowym spodzie

To ciasto zostało przygotowane z okazji odwiedzin mojej przyjaciółki z drugiego końca świata! Wyszło super. Sernik z wiśniami na migdałowym spodzie - moja kombinacja różnych inspiracji zaczerpniętych z Internetu oraz pomysłów własnych.




Spód:
70g mączki migdałowej (tj. zmielonych migdałów, można zmielić samemu lub kupić gotowe np. w Lidlu)
3/4 szklanki mąki
1/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo: kilkanaście łyżek konfitury z wiśni lub owoców w żelu (u mnie)

Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy. Wylepiamy masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 st. C.

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy - najpierw ser z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno jajka i aromat. Na koniec mąkę i budyń. Miksujemy cały czas na wolnych obrotach.

W piekarniku umieszczamy naczynie z gorącą wodą (na samym dole) i wkładamy sernik (na środkową półkę). Sernik pieczemy w temp. 180 st. C. przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy 70 minut. Chłodzimy bardzo powoli, nie wyjmując z piekarnika. Po wystudzeniu umieszczamy w lodówce i jemy dobrze schłodzony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz