środa, 6 maja 2015

Na słodko: Ciasteczka z lentilkami czy M&M's

Czyli piegowate ciasteczka z książki Pyszne 25. Bardzo ciekawe ciastka dla dzieci, jeżeli mogą one jeść czekoladę... Wiem, u alergików to rzadkość. Ale może ktoś skorzysta:)

 

Składniki:
150g margaryny lub masła
150g cukru
300g mąki
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g pastylek czekoladowych

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sodą i cukrem waniliowym
Mkiserem ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo mąkę
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 5 minut do zamrażarki
Z ciasta lepimy małe kuleczki, rozpłaszczamy je układając na papierze do pieczenia i ozdabiamy wciskając w nie pastylki czekoladowe
Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 st. C
Ciasteczka studzimy na kratce od piekarnika - po upieczeniu są miękkie, ale z czasem twardnieją.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz