niedziela, 6 lipca 2014

Kurczak marynowany w occie balsamicznym z pomidorami i rukolą

Kolejny pomysł na sałatę dla alergików. Tym razem z mięskiem – w sam raz na szybki obiad w środku lata. Polecam!
Przepis pochodzi z książki Pyszne25.
 
 
 
Składniki:
  • kilka pomidorów
  • cebula dymka
  • pierś z kurczaka
  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • czosnek (2 ząbki – jeśli nie możemy, pomijamy)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • zioła: tymianek, szałwia, rozmaryn (razem 2 łyżki rozdrobnionych ziół)
 
 
Przygotowanie:
zioła posiekaj i przełóż do miski. Dodaj do nich drobno pokrojony czosnek i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszaj.
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój w plasterki, przełóż do miski z marynatą i odstaw na 10 minut.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Kawałki kurczaka wyjmij z marynaty i smaż ok. 2 minuty z każdej strony.
Pomidory pokrój w plastry.
Mięso układaj na talerzu, naprzemiennie z pomidorami. Na środku talerza umieść garść rukoli. Całość polej oliwą z oliwek, posyp solą morską i posiekaną dymką.
 
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz