środa, 2 lipca 2014

Na słodko: ciasto z truskawkami

Przepis znalazlam na Kwestii Smaku, gdy szukałam szybkiego ciasta z owocami.

 



Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju roślinnego (lub roztopionego masła)
1 szklanka z dużą górką mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować prodiż, ale go nie nagrzewać. Prodiż lub tortownicę o średnicy około 24 - 28 cm posmarować masłem lub olejem. Owoce wymagające płukania - opłukać, dokładnie osuszyć. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i odstawić.
  • W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie, stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać cukier wanilinowy. Ubijać jeszcze przez około minutę i zacząć stopniowo dodawać żółtka cały czas dokładnie ubijając.
  • Stopniowo wąskim strumienie dodawać olej (lub roztopioną i ostudzoną margarynę) cały czas miksując, ale już niezbyt długo, przez około pół minut. Przesiać 1/3 mąki z proszkiem bezpośrednio do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
  • Ciasto wyłożyć do prodiża lub tortownicy, wyrównać powierzchnię, równomiernie wyłożyć owoce (najlepiej zachowując odstępy, do dużego prodiża zmieści się więcej owoców niż do mniejszej tortownicy). Zamknąć prodiż i podłączyć go do kontaktu lub wstawić ciasto do piekarnika.
  • Piec w prodiżu przez około 45 - 50 minut. W piekarniku przez około 40 minut. Wetknięty patyczek powinien też być suchy. Ciasto ma urosnąć i zrumienić się na wierzchu. Gdy zastukamy w chrupiącą i sztywną skorupkę, usłyszymy głuchy pogłos (jak w cieście drożdżowym). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

  •  

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz