niedziela, 27 lipca 2014

Na słodko: ciasto kruche ze śliwkami

Długo bałam się spróbować śliwek. Jem je dopiero od kilku dni. Ale aż żal było mi nie próbować, bo zaraz sezon się skończy, a to jedne z moich ulubionych owoców. Obok wiśni, które też spróbowałam w następnej kolejności. Śliwki u nas na pewno nie szkodzą, wiśnie chyba również są ok. To daje nowe, duże możliwości!
 

Składniki:

na ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny bezmlecznej (w temperaturze pokojowej)
2 żółtka
pół szklanki cukru
śliwki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko ręką i uformować kulę. Umieścić ją na około pół godziny w lodówce.
W tym czasie umyć, obrać i pokroić śliwki.
Następnie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i na nim rozłożyć 3/4 schłodzonego ciasta.
Na cieście ułożyć śliwki a następnie skruszyć resztę ciasta.
Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Jeśli możecie, warto posypać śliwki cynamonem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz