niedziela, 13 lipca 2014

Na słodko: jabłecznik z papierówek

Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Moje wypieki. Szukałam jakiegoś pomysłu na szarlotkę - nasza papierówka bardzo obrodziła!
 
 
 
Składniki na spód:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić min. pół godziny w lodówce.
 
Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.
 
Ponadto:
  • 1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
  • 5 białek
  • 3/4 - 1 szklanki cukru
  • kilka łyżek bułki tartej
Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC. Jeśli pianka zbytnio się brązowi, przykryć folią aluminiową.
 

Przepis z inspiracji na stronie Moje Wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz