czwartek, 24 lipca 2014

Na słodko: kokosowa szarlotka

Ciasto jabłkowe z kokosem od dawna chodziło mi po głowie. Szukałam różnych przepisów, aż w końcu przy pieczeniu pomodyfikowałam je tak, że wyszedł mój własny. Rodzinie smakuje, więc myślę, że jest godne polecenia.
 


Składniki:

na ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny bezmlecznej (w temperaturze pokojowej)
4 żółtka
pół szklanki cukru

na piankę:
4 białka
pół szklanki cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórków kokosowych

dodatkowo: ok. kilogram jabłek

Przygotowanie:
wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko ręką i uformować kulę. Umieścić ją na około pół godziny w lodówce.
W tym czasie umyć, obrać i pokroić jabłka na plasterki.
Następnie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i na nim rozłożyć schłodzone ciasto.
Na cieście ułożyć jabłka.
Zapiec ciasto z jabłkami przez ok. 10-15 minut w temp. 180 st. C.
Przygotować kokosową piankę- ubić białka a gdy będą już sztywne dodać najpierw cukier a następnie mączkę ziemniaczaną i kokos.
Na podpieczone ciasto wyłożyć piankę i zapiekać razem przez dalsze 35 minut. Gdyby pianka zbytnio się rumieniła, przykryć folią aluminiową.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz