piątek, 4 lipca 2014

Sałata z kurczakiem i grillowaną cukinią

W takie upały nie chce się gotować ani piec. Nie, właściwie, to mi się chce, ale rodzina wystawiłaby mnie na balkon, gdybym dogrzała jeszcze mieszkanie piekarnikiem. Dlatego na obiad była ostatnio sałata. Robiona i jedzona tak szybko, że tylko zdążyłam zrobić jej dwa zdjęcia.



Składniki:
mieszanka sałat
pierś z kurczaka
pół cukinii
zioła prowansalskie
sól
pieprz
pomidor
olej
kilka plastrów ananasa z puszki - schłodzonego
na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, łyżka syropu z agawy lub miodu (w proporcjach zwielokrotnionych wg potrzeb)

Przygotowanie:

Sałatę umieszczamy w misce, dodajemy pokrojone pomidory i ananasy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy solą i pieprzem, dodając odrobinę oleju. Można użyć innych ulubionych przypraw. Kurczaka podsmażamy na patelni.
Cukinię kroimy na plastry, skrapiamy oliwą lub olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi (lub innymi ulubionymi). Grillujemy na patelni grillowej (lub w jej braku smażymy krótko na zwykłej). Kurczaka też zresztą możemy zgrillować a potem pokroić na kawałki, bądź nie - jak kto lubi.
Na wierzchu sałaty umieszczamy kurczaka i cukinię. Skrapiamy całość sosem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i syropu z agawy (lub miodu) - aby powstał sos mieszamy lub wstrząsamy składniki w zamkniętym słoiku tak długo aż powstanie jednolita emulsja.
Lubię takie sałaty z ciepłymi dodatkami. W ciągu 10 minut obiad gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz