Ciasto, które zwykle robię na mleku krowim. Na mleku roślinnym wyszło niemal identycznie. Szybkie i dobre, pyszne z wiśniami.
Składniki:
3 jajka
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
1 i 1/4 szkl mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki kartoflanki
1/2 szkl. mleka roślinnego
1/2 szkl.
oleju słonecznikowego
owoce (ok. 1/2kg)
jajka z cukrem i cukrem
waniliowym utrzec mikserem . Nastepnie dodac po kolei reszte skladników cały
czas miksując. Gotowe ciasto wylac na blaszkę wylożoną papierem do pieczenia lub
wysmarowana tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wyłożyć owoce.
Piec około
40/50min w temp. 160-180st. (zalezy od piekarnika - ja pieke w 180st. przez ok. 45
min).
Upieczone posypac cukrem pudrem, do cukru pudru mozna dodac cynamon,
jak ktos lubi.
I gotowe!
Przepis na 1/2 blaszki - ja pieke w takiej
kwadratowej formie 26x26cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz