czwartek, 17 lipca 2014

Na słodko: zupa jagodowa

Sezon na jagody oznacza u nas zupę jagodową! Jedną z moich ulubionych owocowych zup. Jeśli nie znacie, trzeba spróbować teraz!



Składniki:

  • ok. 20 dag jagód
  • 0,5 litra wody
  • cukier (ok. 4-5 łyżek)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • makaron lub lane kluski

Przygotowanie:

Jagody przebrać, umyć i ugotować w wodzie z cukrem (od zagotowania przez ok. 3 minuty).

Jeśli robimy laną kluskę, to teraz jest dobry moment na jej dodanie. W tym celu ucieramy 1 jajko z 2-3 łyżkami mąki i odrobiną soli. Jeśli masa jest zbyt gęsta – dodajemy troszkę wody. Gdy zbyt kleista – trochę mąki. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak, by łatwo dało się lać kluseczki. Od kiedy mogę jajka, wolę kluski od makaronu. Gotuje się je krótko, ok. 2 minuty (chyba, że zrobiliśmy kluski-kolosy, to dłużej).

Następnie rozrobić 2 łyżki mąki ziemniaczanej w połowie filiżanki wody. Zawiesinę wlać powoli do gotującej się zupy i mieszać do zgęstnienia.

Zupa szybko gęstnieje, wlewając będziemy obserwować jaką ma konsystencję. Trzeba uważać, by nie wlać za dużo zawiesiny, bo może powstać kisiel.

Taka zupa (bez kluseczek) świetnie smakuje i wygląda z małymi bezikami. Tak podawała ją moja Mama.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz