poniedziałek, 30 czerwca 2014

Na deser: truskawki pod koglem-moglem

Szybki słodki deser. Bardzo ciekawy - jeśli możecie jajko, warto spróbować. Jeśli tylko żółtko - również:) pozdrawiamy M., której zawdzięczamy inspirację!
 
 


Składniki:
  • 500g truskawek
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • ewentualnie 1 białko

Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić na połówki (duże na ćwiartki).
Ułożyć je w naczyniach do zapiekania. Wykorzystałam dużą formę, ale lepsze będą mniejsze dla każdego - truskawki puszczają sok.
Żółtka ucieramy do białości z cukrem i polewamy truskawki.
Jeśli możemy ubijamy też białko i dodajemy je do utartych żółtek i dopiero tą miksturą polewamy truskawki.
Zapiekamy ok. 15 minut (lub krócej) w temp 170 st. C aż pojawi się złota skorupka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz