wtorek, 6 maja 2014

Na słodko: karobowa zebra bez mleka i jaj

Znane i lubiane ciasto w wersji dla alergików!


 
 
Składniki:

  • 1,5 kubka mąki
  • 1/2 - 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli (zwykłej lub morskiej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
  • 1 kubek mleka owsianego,
  • 1 łyżeczka karobu.


Przygotowanie:

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia.

·         Podzielić ciasto na 2 częsci. Do jednej dodać łyżeczkę karobu.

·         Nakładać ciasto na przemian – po łyżce jasnego i ciemnego – do wysmarowanej oliwą formy.

·         Piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem. Gotowe gdy patyczek suchy.

·         Piekłam w formie babkowej, bo gdzieś zapodziałam zwykłą okrągłą. Myślę, że okrągła byłaby lepsza. Ciasto w smaku skutecznie oszukało wszystkich, że jest z czekoladą.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz