Składniki:
- 1,5 kubka mąki
- 1/2 - 3/4 kubka cukru
- 1 łyżka domowego cukru
waniliowego
- szczypta soli (zwykłej lub
morskiej)
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kubka oleju
- 1 łyżka octu (balsamicznego,
jabłkowego lub winnego)
- 1 kubek mleka owsianego,
- 1 łyżeczka karobu.
Przygotowanie:
Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia.
·
Podzielić ciasto na 2 częsci. Do jednej dodać łyżeczkę
karobu.
·
Nakładać ciasto na przemian – po łyżce jasnego i
ciemnego – do wysmarowanej oliwą formy.
·
Piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, sprawdzając
patyczkiem. Gotowe gdy patyczek suchy.
·
Piekłam w formie babkowej, bo gdzieś zapodziałam
zwykłą okrągłą. Myślę, że okrągła byłaby lepsza. Ciasto w smaku skutecznie
oszukało wszystkich, że jest z czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz