piątek, 11 kwietnia 2014

Na obiad: Cannelloni z warzywami zapiekane w piekarniku

W piątki gotuję dania bezmięsne. Wczoraj miały być warzywne tagiatelle, ale przegląd szafy nasunął mi cannelloni, czyli grube rurki makaronowe do nadziewania i zapiekania.



Składniki:
  • opakowanie cannelloni
  • puszka pomidorów pelati krojonych
  • cukinia
  • 2 marchewki
  • pół cebuli
  • 1/4 papryki czerwonej,
  • 4 różyczki brokuła
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, ewentualnie inne ulubione zioła
  • sos beszamelowy wg tego przepisu
  • oliwa do smażenia, do formy i do sosu
  • cukier

Przygotowanie:

Farsz do nadziewania:
  • marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach
  • cebulę szatkujemy
  • cukinię i paprykę kroimy w kostkę
  • różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części
  • rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy
  • na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę, marchewkę, paprykę i cukinię (gdybym mogła dodałabym jeszcze pieczarki)
  • smażymy ok. 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu
  • Dodajemy pół szklanki wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz sól, świeżo zmielony pieprz i oregano oraz brokuły
  • dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut

sos do zalania cannelloni:
  • pomidory z puszki wrzucamy do rondelka
  • dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżkę cukru oraz sól i pieprz do smaku (a także ulubione zioła)
  • całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu

sos beszamelowy - wg tego przepisu

Gdy wszystkie sosy są gotowe:
  • Formę do zapiekania smarujemy oliwą.
  • Wykładamy 2/3 sosu beszamelowego. Na nim będziemy układać rurki. Najlepiej by nie wymagały one wstępnego obgotowywania.
  • Nadziewamy rurki farszem i układamy jedną obok drugiej w naczyniu.
  • Następnie zalewamy sosem pomidorowym.
  • Na wierzch wykładamy resztę beszamelu.
  • Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temp.180 st C przez ok. 30-40 minut







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz