środa, 9 kwietnia 2014

Na słodko: ciasto kawowe z masą bananową

Pyszne ciasto i co w nim najważniejsze: z kremem:) Naprawdę polecam!\\



Składniki ciasta:
  • 1,5 kubka mąki
  • 1/2 - 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli (zwykłej lub morskiej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
  • 1 kubek mleka owsianego
  • 2 łyżeczki (lub więcej jeśli ktoś lubi) kawy rozpuszczalnej (u mnie bezkofeinowa)
Składniki kremu:
  • 1 banan
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka ryżowego waniliowego lub innego roślinnego z cukrem waniliowym
  • 2 łyżki cukru i szczypta soli do gotowania kaszy
Przygotowanie:

Suche składniki ciasta zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Przelać ciasto do foremki. Piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem. Gotowe gdy patyczek suchy.

W międzyczasie ugotować kaszę z dodatkiem cukru i soli. Następnie ją ostudzić. Dodać banana pokrojonego w plasterki i zmiksować blenderem na gładką masę. Schłodzić.

Poczekać aż ciasto przestygnie, przekroić je na pół i przełożyć masą. Schłodzić raz jeszcze. Najlepsze następnego dnia.




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz