niedziela, 6 kwietnia 2014

Na obiad: kuleczki mięsne w sosie pomidorowym

Smażonych klopsików nam nie wolno, ale duszone owszem! Po zmieleniu mięsa zaczęłam się zastanawiać co można szybko z niego zrobić i wymyśliłam mięsne kuleczki.



Składniki:
  • mięso mielone (mieliłam sama, akurat z łopatki, ale może być szynka, karkówka, indyk, kurczak)
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • oliwa,
  • koncentrat pomidorowy.
Przygotowanie:
  • Z mięsa i przypraw wyrabiamy gładką masę i formujemy kulki, wielkości ok. 1,5 cm
  • kuleczki wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą i krótko podsmażamy
  • następnie zalewamy całość wrzącą wodą i przekładamy do rondelka.
  • dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego
  • dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min.
  • sos doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
  • jeśli ktoś lubi można sos zagęścić mąką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz