czwartek, 3 kwietnia 2014

Na obiad: knedle z owocami

Dziś piątek, a więc obiad bez mięsa. Może coś takiego? Starsza się zajadała aż się jej uszy trzęsły:)
 

Ciasto przygotowujemy tak jak na kluski śląskie, dla przypomnienia:
  • ziemniaki ugotowane przepuścić przez maszynkę albo przez praskę.
  • włożyć ziemniaki do miski
  • wyciągnąć z miski dokładnie 1/4 ziemniaków
  • wsypać do miski tyle mąki ziemniaczanej, żeby zasypać dziurę po wyciągniętej 1/4 ziemniaków
  • wrzucić 1/4 ziemniaków z powrotem do miski
  • zagnieść wszystko
  • z ciasta formować placuszki i nadziewać je surowymi owocami (truskawki, śliwki, jagody, borówki)
  • ugotować w osolonej wodzie
  • podawać z cukrem lub musem zrobionym ze zmiksowanych owoców (jagód, truskawek) z cukrem




  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz