poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Chleb z automatu basic: podejście drugie (udane!)

Nasza reklamacja automatu do pieczenia chleba została uznana. Naprawdę trafiliśmy na jakiś kiepski model. Po prostu nie piekł. Teraz mamy nowy automat, z dwoma mieszadłami i większej mocy (to ważne, gdy wybieramy automat). Pieczemy w nim dopiero od soboty, ale mogę już polecić ten wypiekacz. Mieliśmy trzy i ten jest najlepszy. Jakby ktoś był ciekawy, mogę zdradzić nazwę:) Cenowo też raczej należy do tańszych. Chlebki piecze piękne.

Na razie robiłam tylko wg załączonych do wypiekacza przepisów oraz z mieszanki mąk Lubelli. Oba wyszły bardzo fajne. Teraz piecze się kolejny.



Składniki na chlebek basic:
330 ml mleka roślinnego
2 łyżki margaryny bezmlecznej albo oliwy,
1,5 łyżeczki soli
4 szklanki mąki (po 250 ml)
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki drożdży suszonych

Składniki umieścić w wypiekaczu wg załączonej kolejności. Ustawić program do pieczenia basic, wielkość u mnie 1000g i skórka zrumieniona.

 
Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia zanim go zjedliśmy:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz