środa, 30 kwietnia 2014

Na słodko: karobowe brownie bez mleka i jaj

Karob jest super. Pełnego komfortu nie daje mi to, że "może zawierać śladowe ilości..." Może ktoś znalazł karob bez tego magicznego zapisu?

Ciasta jednak barwi doskonale na brązowo, oszukując zmysły, że to kakao.

Poniżej przepis na pyszne karobowe brownie.




Składniki:

  • 1,5 kubka mąki
  • 1/2 - 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli (zwykłej lub morskiej)
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
  • 1 kubek mleka owsianego,
  • 1 banan pokrojony w kosteczkę lub plasterki,
  • duża garść borówek amerykańskich lub jagód,
  • 2 łyżeczki karobu.



Polewa z tego przepisu.

Przygotowanie:

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Dorzucić owoce i przelać ciasto do foremki. Piec w 180°C, przez ok. 30 minut, sprawdzając patyczkiem. Gotowe gdy patyczek suchy.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz