piątek, 18 kwietnia 2014

Na słodko: babka drożdżowa na marchewce


Tym razem zamiast baby dynowej postanowiłam poeksperymentować z … marchewką! I wyszło równie dobrze! Smak marchwi jest niewyczuwalny, a baba dorodna – idealna na Święta! Z tego ciasta zrobilam babkę oraz 4 małe babeczki w formach muffinkowych – do święconki.

 

Wszystkim życzę zdrowych, wesołych i smacznych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego!

 

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 170-200 g marchwi
  • 100 g tłuszczu - u mnie olej rzepakowy
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mleka (u mnie ryżowe waniliowe)
  • 35 g świeżych drożdży
  • łyżka domowego cukru waniliowego lub aromat
  • 3/4 szklanki cukru pudru na lukier + 3 łyżki wrzącej wody.

Sposób przygotowania:

  • Marchew kroimy w drobną kostkę i rozgotowujemy w ½ szklanki mleka. Następnie miksujemy blenderem.
  • Drożdże rozcieramy z ¼ szklanki mleka i 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do napęcznienia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, cukier, margarynę lub olej i marchew z mlekiem.
  • Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto.
  • Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie lekko je wyrabiamy i przekładamy do formy na babkę. Ponownie garujemy ok. 1 godzinę.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1700C i pieczemy babkę na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 40 minut.
  • Studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z ¾ szklanki cukru pudru wymieszanym z 3 łyżkami gorącej wody (uważać trzeba, by wody nie było za dużo).
  • Przed lukrowaniem można nawilżyć babkę ponczem z mocnej herbaty z cukrem (skropić bądź użyć pędzla piekarskiego).



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz