wtorek, 8 kwietnia 2014

Na obiad: faszerowana cukinia

Pyszne, eleganckie i znikają w oka mgnieniu! Cukinie faszerowane kaszą jaglaną z mięsem i papryką.
 


Składniki:
  • 3 cukinie
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • mięso mielone z indyka, ok. 20 dag
  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy (u mnie czerwona papryka, majeranek)
 Przygotowanie:
  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Cukinie przekrawamy na pół i łyżką wydrążamy środek z pestkami.
  3. Cebule obieramy, razem z cukinią i papryką kroimy w kostkę i smażymy posolone na oliwie z dodatkiem słodkiej papryki (mają być szkliste).
  4. W misce łączymy kaszę z warzywami i przyprawami oraz mielonym mięsem i keczupem. Dokładnie mieszamy.
  5. W wydrążone cukinie wkładamy farsz.
  6. Cukinie układamy w blasze, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię, by nabrały koloru. Jeśli ktoś może, można nałożyć na cukinie plastry pomidorów albo żółtego sera.

Przepis pochodzi od nieocenionej M.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz