wtorek, 15 kwietnia 2014

Na słodko: mini szarlotki

Babeczki mini szarlotki - kruche i bardzo smaczne:)
 
 
Składniki:
  • 70 dag cukru,
  • 140 dag bezmlecznej margaryny,
  • 210 dag mąki tortowej
  • 1 łyżka mleka owsianego (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie - ja nie użyłam)
  • 2 jabłka i 2 łyżki cukru do jabłek, ewentualnie cynamon
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Chłodzimy ją w lodówce przez min. pół godziny. Następnie wypełniamy ciastem foremki babeczek i pieczemy w temp. 180 st. C około 7-10 minut . Wykorzystujemy w tym celu 3/4 ciasta.

W międzyczasie przygotowujemy jabłuszka - obieramy jabłka i prażymy je w kuchence mikrofalowej z dodatkiem cukru (i ewentualnie cynamonu) przez 3 minuty (można to samo zrobić w rondelku).

Następnie wykładamy jabłuszka do podpieczonych korpusików. Przykrywamy resztą ciasta krusząc je jak kruszonkę. Pieczemy kolejne 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz